a
Zobne asistentke v Vrtcu Bogojina

Ta dan se je za vse nas začel s pričakovanji prihoda zobnih asistentk, Maje in Andreje, ki z vsakim prihodom v vrtec, vedno znova pripravita prijetno presenečenje. Tokrat sta pritegnili otroško pozornost že ob vstopu. Predpasniki, z motivi zobne ščetke, zobne paste in zobovja, so pri otrocih izzvali opise, zaznave, prepoznavanja in kar je najpomembnejše, brez besed usmerili dejavnost tega popoldneva v prijetno, skupno doživetje.
;
Prva stran 9 VRTCI OMT 9 BOGOJINA 9 Zobne asistentke v Vrtcu Bogojina
Zobne asistentke v Vrtcu Bogojina

Kroki, ki je večini otrok že dobro poznan lik, je v spretnih rokah ustvarjalk odigral pomembno vlogo sladkosneda in hkrati pogumnega krokodilčka. Po zaužitju sladkarij je zlomil svojo zobno ščetko in se kmalu zatem, ko nobena mamina obveza ni oblažila bolečin, skupaj z mamo odpravil v čakalnico, kjer so živali čakale na letne preglede zobovja in mu omogočile, da je prvi vstopil v poseben prostor, zobozdravstveno ordinacijo. Sprejela sta ga medicinska sestra in zobozdravnik. Bila sta nadvse prijazna in ga seznanila z vsemi pripomočki, od katerih se mu je najbolj vtisnil spomin komar, ki s svojim pikom zob uspava in ga zobozdravnik izpuli popolnoma brez bolečin. Mama ga je zatem odpeljala v nakupovalni center, kjer je lahko izbral njemu najljubše stvari. Izbral je zobno ščetko, sadje in zelenjavo, sladkarijam pa se je na začudenje mame odrekel.

Mnogi bi pomislili, da je to srečen konec dogajanja, vendar je najpomembnejše dejanje šele sledilo. Mlajši otroci so si s prislužili pečate, starejši pa so vzeli vsak svojo zobno ščetko in si po navodilih in ob vodenju zobnih asistentk, v umivalnici ščetkali zobe ter si šele po upoštevanju pravilnih zaporedij ščetkanja prislužili težko pričakovan pečat. Vsi so zatrdili, da bodo s ščetkanjem vsako jutro in vsak večer doma nadaljevali. Maja in Andreja sta povedali, da morajo kljub temu, da so že veliki, to delati skupno s starši.

Čeprav se je dogajanje odvijalo v vrtcu, ga je njegova nazornost in predstavitev otrokom na njim razumljiv način, v fantaziji prestavila v zdravstveni dom, zobno ordinacijo, k osebam, ki pomagajo otrokom, če jih boli zob. Še več časa pa sta namenili skrbi za ohranitev zdravih zob, za kar se že leta in leta trudita s svojimi predstavitvami v krajih, ki so oddaljeni od mestnih središč.

Vzgojiteljica Milena Černela

 

Dostopnost