a
Preprečevanje nalezljivih bolezni in osebna higiena

Med obiskom medicinske sestre Katje Lebar, ki izvaja Program vzgoje za zdravje v vrtcih v okviru delovanja Centra za krepitev zdravja, Zdravstvenega doma Murska Sobota, smo izvedli delavnico na temo Preprečevanje nalezljivih bolezni in osebne higiene.
;
Prva stran 9 VRTCI OMT 9 FOKOVCI 9 Preprečevanje nalezljivih bolezni in osebna higiena
PREPREČEVANJE NALEZLJIVIH BOLEZNI IN OSEBNA HIGIENA

Med pogovorom kaj je potrebno za dobro zdravje, dobro počutje, so otroci odgovarjali in se med seboj dopolnjevali:

»Veliko spati.«
»Jesti vitamine… Mandarine… veliko sadja in zelenjave. Sadje je boljše.«
»Telovaditi… Mi gremo danes na ABC športa… Zjutraj smo že telovadili… V vrtcu… Lahko gremo že ven?«
»Umivati se. … Umivati si roke, z milom. Zjutraj si umiti oči in zobe… Jaz si nisem umila, ker nimam paste… Mamina pasta je pa močna….«

Po pogovoru je Katja otrokom predstavila bacile, ki se nabirajo na naših rokah in zakaj je pomembno, da si temeljito umivamo roke. Da bi si otroci to lažje predstavljali, jim je ponudila, da so potipali vrečko, na kateri je bilo vse polno bacilov, ki se sicer na dnevni svetlobi ne vidijo, zato je bilo treba uporabiti posebno lučko. S pomočjo te lučke so otroci videli, kako se na njihovih rokah svetlikajo bacili, ki jih prej niso opazili. Po temeljitem umivanju so otroci še enkrat preverili, ali so si dobro umili roke. Da bi bili pri tem res temeljiti, jim je skozi zgodbo »košnja trave v vrtcu«, predstavila gibe in potem s katerim si temeljito umijemo roke. Otroci so pri tem zelo uživali. Za domačo nalogo so prejeli pečat bacila, ki ga morajo do jutri odstraniti – seveda z večkratnim umivanjem rok.

Zapisala Gordana Počič

 

Dostopnost