a
KRUHA NE NAREDI MOKA AMPAK ROKA

V tednu tradicionalnega slovenskega zajtrka pod geslom: »Kruh za zajtrk – super dan« so potekale v enoti Filovci vsak dan različne aktivnosti. Otroci so spoznavali proces, kako iz zrna dobimo moko. S pomočjo uporabe čutil so spoznavali koruzna, pšenična in ajdova zrna, ki se z mletjem spremenijo v zdrob in na koncu v moko iz […]
;
Prva stran 9 VRTCI OMT 9 FILOVCI 9 KRUHA NE NAREDI MOKA AMPAK ROKA

V tednu tradicionalnega slovenskega zajtrka pod geslom: »Kruh za zajtrk – super dan« so potekale v enoti Filovci vsak dan različne aktivnosti. Otroci so spoznavali proces, kako iz zrna dobimo moko. S pomočjo uporabe čutil so spoznavali koruzna, pšenična in ajdova zrna, ki se z mletjem spremenijo v zdrob in na koncu v moko iz katerih dobimo dober kruh in druge izdelke.

Na obisk smo povabili peka, ki je predstavil svoj poklic in zamesil testo za perece in kruh. Tudi sami smo si nadeli majhne predpasnike in si umili roke. Predhodno so otroci že poznali sestavine, ki so potrebne za pripravo dobrega kruha in perecov.  Ko je bilo testo vzhajano je otrokom demonstriral kako se lotiti izdelave perecov. V nadaljevanju je vsem dal majhno kroglo testa, katerega so gnetli in oblikovali v dolg svaljek in ga na koncu ovili na palčke. Delo je šlo otrokom zelo dobro od rok. Pripravljene perece smo dali v pekač, pred peko pa smo jih premazali z jajčko. Nato smo pekača odnesli v pečico. Sledila je priprava kruha. Naredili smo majhen hlebec in štručko. Iz kuhinje je  že pošteno dišalo. Ko je bil kruh pripravljen za pečico so bili pereci pečeni. Prinesla sem jih v igralnico. Otroci so bili zelo navdušeni nad videnim. Pospravili smo mize, si umili roke in sedli k mizam ter z navdušenjem poskusili narejeno. To so bili najboljši pereci in kruh, ki smo jih kadarkoli jedli saj so jih naredile majhne roke, ki zmorejo zelo veliko. Sklenili smo, da se bomo v prihodnje še kdaj preizkusili v peki.

Otroci so bili od začetka do konca aktivni udeleženci procesa od priprave prostora, uporabe sestavin do končnega izdelka.

Zapisala vzgojiteljica Suzana Benčec

Fotografirala vzgojiteljica pred. otrok – pom. vzgojiteljice Jožica Balajc

Dostopnost